O STOWARZYSZENIU:

Idea założenia Stowarzyszenia PLASTEREK narodziła się w 2016 r. po zakończonej II Edycji Charytatywnej Zbiórki Pieniędzy na Leczenie i Rehabilitacje Chorych Dzieci w Tarnowskich Górach. Już wtedy było oczywiste, że jednorazowa pomoc, raz w roku na wybrane dziecko to za mało. Ambicję i chęć pomagania przez kolejny rok kreowały coraz to nowsze pomysły w celu zwiększenia zasięgu pomocy. W 2017 roku przy III Edycji Zbiórki Pieniędzy miały działać 8 różnych miast - Tarnowskie Góry, Katowice, Chorzów, Lubliniec, Częstochowa, Bytom, Gliwice, Zabrze oraz Knurów, niestety przez liczne problemy osoby, które miały wesprzeć projekt zrezygnowały i po raz 3 akcja odbyła się w jednym mieście, Tarnowskich Górach. Po tym wydarzeniu było oczywiste, że jedynym rozwiązaniem na rozszerzenie zasięgu pomocy jest zrzeszenie grupy ludzi, którzy również chcą pomagać i są gotowi poświęcić swój talent i czas na realizacje wspólnych projektów. W ten sposób grupa przyjaciół założyła stowarzyszenie o nazwie Stowarzyszenie PLASTEREK. Wpis do Ewidencji uzyskali 20 września 2017 roku i od tego czasu działają na rzecz chorych, samotnych i potrzebujących ludzi.
Naszą misją jest organizowanie charytatywnych zbiórek pieniędzy na leczenie i rehabilitacje chorych dzieci, ale przede wszystkim chcemy wspierać szpitale z naciskiem na oddziały pediatryczne w całej Polsce. W tym celu organizowany jest koncert na przełomie maja/czerwca, którego zadaniem jest uzbieranie pieniędzy na pomoc dzieciom. Przez 4 pierwsze Edycje akcja odbywała się w Tarnowskich Górach, lecz dzięki grupie ludzi, których łączy jeden cel - POMAGANIE, już w 2019 projekt będzie realizowany w 10-30 miastach. Dodatkowo 24.12 organizowane są Wigilie Bożego Narodzenia dla samotnych i potrzebujących, w okresie wakacyjnym organizujemy koncerty polskich gwiazd oraz przy pomocy Straży Pożarnej pokazy pierwszej pomocy.